Selen je stopový prvek, který byl dlouho “podezřelý“ z toho, že je pro lidské tělo pouze toxický. Teprve v 60. letech minulého století se zjistilo, že je nezbytně nutný pro mnoho funkcí v organismu.
Selen je součástí enzymu, který chrání buněčné membrány a červené krvinky před škodlivými účinky volných radikálů, působí synergicky s vitamínem E, ale také blokuje škodlivé oxidační procesy v tkáních. Odstraněním ničivého působení volných radikálů tak zabraňuje vzniku maligních onemocnění.



Kombu je je název mořské řasy rostoucí v chladných vodách severu. Nejkvalitnější kombu je z okolí ostrova Hokkaidó. Po usušení má tmavě zelenou barvu.
Každý z nás často slyší apely odborníků všeho druhu, kolik množství tekutin máme minimálně denně vypít. Prý minimálně dva litry denně. Dobře, dva litry, ale čeho? Má to být čistá voda, nebo se do toho počítá i káva, čaj a další tekutiny? A voda má být perlivá, nebo neperlivá? A jak je to s minerály? A počítá se i voda v potravinách? Jak je možné, že 50 kg žena má pít stejné množství jako 100 kg, těžce pracující muž?
